Kalender

Vleermuizen in Zorgvliet


Op vrijdag 17 augustus gaan we ’s avonds op stap in Zorgvliet, onze ogen en oren wijd open, met wat geluk zien we in de schemering enkele vleermuizen voorbijvliegen. Sowieso nemen we een kijkje in de ijskelder.

Dwergvleermuis

Kort nadat de gemeente Oostkamp in 1999 het domein Zorgvliet aankocht, volgde een plechtig openingsmoment, met een dag vol rondleidingen en infostands. Eén infostand - aan de ijskelder - had als thema ‘vleermuizen’. 

Het was bekend dat in de leegstaande ijskelder in Zorgvliet vleermuizen overwinterden. Daarom had de gemeente ook beslist om de kelder af te sluiten voor het publiek, zodat de rust voor vleermuizen er gegarandeerd zou zijn. 

Vleermuizen voor WOII

Op die openings- en infodag in 2001 kwamen we ook iets heel bijzonders te weten: één van de bezoekers aan de stand bij de ijskelder was er in de jaren 1930 van de vorige eeuw kasteelparkwachter geweest op het toenmalige kasteeldomein. Hij vertelde dat hij ’s winters uit nieuwsgierigheid wel eens de vleermuizen in de ijskelder ging tellen. Het hoogste aantal dat hij zich kon herinneren bedroeg zo’n 140, maar dat waren enkel de vleermuizen die – in het zwakke schijnsel van zijn draaglamp - duidelijk zichtbaar aan het plafond hingen, niet de vleermuizen die diep weggekropen zaten in spleten en kieren. 

Die unieke getuigenis uit de periode voor WOII laat vermoeden dat in de ijskelder van Zorgvliet in sommige winters en op piekmomenten wellicht rond de 200 vleermuizen overwinterden. Voor België, en bij uitbreiding voor de rest van Europa, zijn er erg weinig gegevens over de stand van de vleermuizenpopulaties voor WOII.

Deze anekdote illustreert mee de enorme achteruitgang die bij vleermuizen gedocumenteerd werd vanaf de jaren 1960-1970 in heel Europa en grote delen van de rest van de wereld. Ter vergelijking: anno 2018 schommelt het gemiddelde aantal in deze ijskelder zo tegen de twintig. 

Vleermuizenwandeling

Afspraak aan de parking om 19u00Volwassenen en kinderen van harte welkom! Breng je eigen zaklamp mee. Na afloop van de wandeling trakteren we iedereen op een drankje.

Het gemeentelijk domein Zorgvliet bereik je via de Kortrijksestraat. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Info en contact: Frank Schaffler

De activiteit is een samenwerking van Natuurpunt Oostkamp (Frank Schaffler), de Vleermuizenwerkgroep West-Vlaanderen (Bob Vandendriessche) en het Regionaal Landschap Houtland (Dieter Willems).