De boom in!

Maar wel op een veilige manier. Wanneer en hoe pluk je het best en het veiligst? Met tips over rijpheid en bewaren.



Delen

Wanneer moet je plukken?

Dat is afhankelijk van het soort fruitboom. De hoogstam plukkalender kan je alvast op weg helpen.

Als je rijp fruit een tijdje wil kunnen bewaren, gaat het om het vinden van de juiste balans tussen zuur en suikers. Het fruit moet rijp zijn, maar nog voldoende zuur bevatten. 

Fruit is rijp als

  • het van de bomen valt
  • de vruchten makkelijk loskomen met een simpele draaibeweging aan de steel
  • het bruine pitten heeft. Witte pitten duiden op onrijp fruit.

Hoe moet je plukken?

Goed begonnen, half gewonnen: met het goede materiaal ben je al halfweg. Voorzie voor je aan het plukken gaat:

  • een (pluk)mand met zachte binnenkant. Dat mag ook een gevlochten mand zijn of een plastieken emmer. 
  • een (fruit)ladder waarvan slechts één kant sporten heeft en de andere kant een steun.
  • Andere plukgadgets zijn niet aan te raden al kan een plukstok handig zijn  om zonder ladder kleine hoeveelheden fruit te plukken.
© Bron: www.goedgeplukt.be

Start met plukken vanop de grond

  • Appels en peren hebben een dun vel, wat betekent dat ze zeer kwetsbaar zijn. Pluk ze daarom altijd met de volle hand.
  • Hang de emmer of plukband op de buik

Pluk je hoger,

  • Hang je emmer of plukmand dan altijd aan de kant van de hand waarmee je plukt
  • dan is een plukmand handig omdat je die zelf niet moet vasthouden. Gebruik je een emmer, voorzie dan een haak zodat je de emmer aan de ladder kan hangen.

Extra tips: 

  • Om de vruchten niet te beschadigen, leg je tijdens het plukken best een niet te groot volume fruit in je mand
  • Controleer je vruchten tijdens het plukken op kwetsuren en/of littekens: 
    • kwetsuren komen voor omdat de vruchten aangevreten zijn (bijvoorbeeld door vogels en wespen), omdat ze schimmels bevatten (bijvoorbeeld omdat ze te dicht bij elkaar hangen), omdat de bomen fout gesnoeid zijn en er daardoor niet voldoende zon aan de vruchten kan, of door andere weersomstandigheden (bijvoorbeeld hagel).
    • gekwetste vruchten zijn niet geschikt voor bewaring
  • Afgevallen vruchten zijn ook niet geschikt voor bewaring. Ze zullen sowieso gaan rotten. Je kan deze vruchten echter wel nog gebruiken om sap van te persen. In West-Vlaanderen kan je sap laten persen door: 

Hoe bewaar je de vruchten?

  • Bewaar appels tussen 4 en 5 graden Celsius; bewaar peren tussen 0 en 1 graad Celsius.
  • Bewaar enkel gave vruchten.
  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheidsgraad (85-95%). Anders gaan de vruchten verschrompelen. De luchtvochtigheid kan hoog gehouden worden door de vloer regelmatig nat te maken.
  • Zorg voor voldoende verluchting anders gaan de vruchten te snel rijpen. Een goede verluchting krijg je door de vruchten ‘losjes’ te stapelen met veel lucht ertussen. Bewaar ze daarom bij voorkeur in kartonnen dozen, houten kistjes
  • Bewaar de vruchten nooit afgesloten.
  • Haal een rotte vrucht en de vruchten errond er onmiddellijk uit. Eén rotte vrucht kan alle omliggende vruchten aansteken.

TIP: platform voor hoogstamfruit in Vlaanderen

 

www.goedgeplukt.be brengt eigenaars van hoogstamboomgaarden in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.

 

www.goedgeplukt.be