Nieuws

Help de wilde bij


55% van de wilde bijen in Nederland is met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een nieuwe Nederlandse Rode Lijst. Maar is ook goed nieuws uit Oostkamp...

Flyer A5 Bijenvriendelijke Planten 150dpi 180601

Belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang? 

De intensivering van de landbouw en het gebruik van pesticiden. In Vlaanderen bestaat zo’n officiële Rode Lijst nog niet, maar vast staat dat ook bij ons de wilde bijen het niet goed doen. 

"Hommels worden in deze Rode Lijst als extra bedreigd beschouwd," zo schrijven Sanne Ruyts en Jens D'Haeseleer in dit bericht.

Maar er is goed nieuws...

Afgelopen zaterdag werden tijdens een excursie in de Warandeputten en langs het Kanaal Gent-Brugge in Moerbrugge (Oostkamp) meer dan 40 soorten solitaire bijen gedetermineerd, waaronder een zeer zeldzame soort, nl. de Tweekleurige wespbij.
Deze koekoeksbij profiteert van het werk van de Paardenbloembij en legt haar eitjes, net zoals een echte koekoek, in het nest van de nietsvermoedende gastheer. Een bloeiend grasland is een ware jungle op kniehoogte! Laat die bloemen in je gazon dus maar bloeien!

Wil je ze een handje helpen? Bestel dan een zoemend plantenpakket via onze actie (deadline voor bestelling, in tegenstelling tot wat in de landschapskrant staat, niet 1 mei maar het kan tot 2 dagen voor het gewenste afhaalmoment!)