Nieuws

Veertien franjestaarten samen in één winterobject


Veertien franjestaarten (vleermuissoort) samen in één winterobject in provinciedomein Tillegembos. Dat is hoogst uitzonderlijk in westelijk Vlaanderen!

Vleermuis Kelder

Tien jaar geleden startte Rudi Vantorre aan de bouw van de vleermuizenkelder in Tillegem, aan het moerasbosje hier achter het kasteel. 

De eerste winters bleef het resultaat uit, met alleen nu en dan een grootoorvleermuis, doorgaans wel de eerste soort die zo’n nieuwe winterverblijfplaats ontdekt. De jaren erop bleef het zowat status quo, met dan ineens een eerste franjestaart die de hoop deed opflakkeren, maar zeker in de Vleermuizenwerkgroep begon de twijfel te rijzen, met o.a. het succesverhaal in Bulskampveld als referentie (na vijf winters al meer dan 50 overwinterende vleermuizen): was dit object wel geschikt, was het ok qua concept?

En zie: sinds een jaar of twee, drie gaan de aantallen langzaam maar zeker omhoog. Vorige week telden we de kelder voor de tiende winter; resultaat: 1 baardvleermuis, 4 watervleermuizen en liefst 14 franjestaarten (zie foto, met dank aan Chris Timmermans). Franjestaart is een typische (oud-) bossoort, die het in West-Vlaanderen alleen in het Houtland nog relatief goed doet.

Veertien franjestaarten samen in één winterobject (en dan nog vergezeld van wat kamsalamanders), dat is uitzonderlijk in westelijk Vlaanderen; alleen in de forten rond Antwerpen en de Limburgse mergelgroeven lopen de aantallen hier en daar in de paar honderd. Veertien is zowat een gemiddeld kolonietje, dat hier waarschijnlijk ’s zomers in de holle bomen in Tillegem of omgeving verblijft, en dat nu dus veilig in deze kelder overwintert in plaats van op een andere, meer risicovolle plaats, zoals bv een holle boom die ’s winters plots geveld kan worden.

Mooi werk dus, benieuwd naar de volgende winters!