Nieuws

Inhuldiging begraafplaats Broeders van Liefde


Op het domein van het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem ligt een kleine maar unieke begraafplaats. Ze is opgenomen in de lijst van het funerair erfgoed van de gemeente en weerspiegelt een stuk geschiedenis van de instelling. Al in 1929 werd deze plek aangelegd als laatste rustplaats voor de geestelijken van de instelling en voor patiënten. Vandaag dient ze enkel nog als begraafplaats voor de broeders van Huize Sint-Arnoldus.

Vlakbij en eveneens de moeite waard is het 2 kilometer lange wandelpad St.-Amandus dat in 206 met patiënten werd gerealiseerd. De wandeling vertrekt vanaf het terrein van het Psychiatrisch Centrum sint-Amandus.

Begraafplaats St Amandus

De begraafplaats was al lang aan een opknapbeurt toe en werd dan ook het voorbije jaar door het Regionaal Landschap Houtland heringericht. De omheining werd vervangen door een altijd groene haag van hulst. De binnenruimte werd aan de hand van beukenhagen in ‘kamers’ gecompartimenteerd. In de afscheidszone zie je centraal een betonnen element waarop de kist staat tijdens de afscheidsceremonie. Bij de herinrichting koos men ervoor om pesticidevrij te werken. Daartoe werd een bloemenmengsel ingezaaid om het intensief onderhoud te drukken.

De historische begraafplaats is gelegen langs het wandelnetwerk van het Landschapspark Bulskampveld. Samen met de historische gebouwen en het landschappelijke decor van de instelling vormt het een stuk sociale geschiedenis van het Bulskampveld. Wandelaars kunnen deze aspecten van het Landschapspark beleven tijdens een bezoek aan het domein.

De opwaardering van deze site gebeurde in het kader van het landinrichtingsproject ‘Veldgebied Brugge’ en werd gefinancierd door de Broeders van Liefde en de Vlaamse Landmaatschappij.